Tidigare stipendiater

Wilma Vidmark (sommarstipendiat 2021)

”Möjligheten att under sommaren få djupdyka i ett drömprojekt medan du fortfarande pluggar är helt oslagbar.” Wilma Vidmark, 23, kommer från Skellefteå och går tredje året på Chalmers i Göteborg där hon läser till civilingenjör i bioteknik. Förra året fick hon Sammes Stiftelses Sommarstipendium 2021.

”Stipendiet gjorde att jag under sommaren kunde fördjupa mig i ett projekt som har skarp koppling till min utbildning och få se en specifik del av branschen i verkligheten. ”

Det var Skellefteåföretaget Whitebox som gav Wilma den möjligheten förra sommaren, där hon som stipendiat fick möjlighet att utvecklas i ett eget projekt. Whitebox jobbar med sanering och håller på att revolutionera marknaden för desinfektion av virus, bakterier och patogener genom UV-C-teknik och samarbetet med Sammes Stiftelse passade perfekt.

”Mina handledare gav mig stort förtroende och jag fick mycket eget ansvar, det var oerhört lärorikt. Min erfarenhet är verkligen positiv och jag rekommenderar det här sättet att få närma sig arbetslivet under studietiden.”

Nu tycker Wilma att fler borde söka Sommarstipendiet. ”Sommarstipendiet gav mig en fantastisk chans, jag lärde mig så många saker som har utvecklat mig personligen. Att få se hur det funkar i ett företag, att pitcha en idé, och ha skarpa deadlines, fatta egna beslut, organisera sin tid, det var viktiga erfarenheter. Det är en jättebra grej som Sammes Stiftelse gör.”

Andreas Häggström (sommarstipendiat 2019)

”Sommarstipendiet innebar att jag fick fördjupa och utveckla min kunskap i praktiken och träffa intressanta företag i Skellefteå, det var en fantastisk möjlighet som kom att bli min väg in i arbetslivet.”

Andreas Häggström är 33 år, kommer ursprungligen från Örnsköldsvik och bor i Skellefteå sedan 2017. Han pluggade Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på Umeå universitet och fick sommaren 2019 ta emot Sammes Stiftelses Sommarstipendium.

Som stipendiat fick Andreas driva ett eget projekt på Skellefteåföretaget Adopticum som är specialister på optisk mätteknik. Företaget utvecklar nya och innovativa tekniska lösningar och vill med sin kompetens bidra till ökad konkurrenskraft till företag verksamma i norra Sverige. Sommaren på Adopticum innebar för Andreas en unik möjlighet att vidareutveckla och använda sina kunskaper i praktiken inom programmering och beröringsfria mätmetoder.

 ”Jag fick utveckla ett eget projekt där jag använde mig av en projektor och en kamera för att lägga till augmented reality (AR) på ett traditionellt couronnespel, för att göra spelet lite flashigare med hjälp av tekniska effekter.”

Projektet blev ett exempel på hur man kan lyfta och utveckla analoga produkter med hjälp av teknik på nya sätt. Stipendiet kom att bli en dörröppnare till fler intressanta projekt, berättar Andreas, som gärna vill tipsa fler om att söka Sammes Stiftelses Sommarstipendium eftersom det är ett bra sätt att få träffa företag i Skellefteå. ”För mig blev det en viktig erfarenhet och möjlighet att knyta värdefulla kontakter som jag senare haft stor nytta av i mitt arbetsliv som konsult. Det finns många intressanta företag i Skellefteåregionen för oss tekniska fysiker. Sammes Stiftelse gav mig en unik ingång till spännande projekt och företag.”