Tidigare stipendiater
Theodor Jonsson och Ruben Forsgren
Sommarstipendiater 2023
”Jag fick hålla på med det jag är intresserad av”
Theodor Jonsson, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet, och Ruben Forsgren, studerande på Futurgames YH-utbildning i spelprogrammering var under sommaren 2023 två av Sammes 18 sommarstipendiater. De fick möjlighet att utvecklas i ett projekt som var gemensamt för företaget Magna och stiftelsen Adopticum. Magna i Skellefteå arbetar för att utveckla system för självkörande fordon och Adopticum har focus på beröringsfri mätning.
Theodor har ett intresse av att se hur AI kan användas i utveckling av företag. För Ruben gav det möjlighet att visa att sådant som används för att utveckla spel även kan vara användbart för företag i andra branscher. Genom de skilda kompetenserna för de två så kunde de delta i ett projekt där AI och spelmotorer kunde samspela. Projektet ledde till möjlighet för företagen att få hjälp med att utveckla ett antal produkter som de har för avsikt att använda i framtiden.
En fråga ställdes till Theodor om det inte ur ekonomisk synpunkt hade varit bättre att ta ett vanligt sommarjobb. Nu fick varje stipendiat 30 000 kr (2024 så är sommarstipendiet 40 000 kr). Ett sommarjobb hade säkert kunnat ge minst det dubbla. Theodor svarade då ”att nu fick jag hålla på med något som jag är intresserad av. Dessutom gav det värdefulla företagskontakter. Det har också lett till lite extrajobb för mig under hösten på Adopticum.”
Sommarstipendiet 2024 kommer att utlysas i slutet på februari/början på mars. Ansökan skickas in 31 mars. Stipendiet är på 40 000 kr. Se på projekt om det finns något projekt du är intresserad av eller om du har någon egen pojektidé.
”Möjligheten att under sommaren få djupdyka i ett drömprojekt medan du fortfarande pluggar är helt oslagbar.”
Wilma Vidmark, 23, kommer från Skellefteå och går tredje året på Chalmers i Göteborg där hon läser till civilingenjör i bioteknik. Förra året fick hon Sammes Stiftelses Sommarstipendium 2021.
”Stipendiet gjorde att jag under sommaren kunde fördjupa mig i ett projekt som har skarp koppling till min utbildning och få se en specifik del av branschen i verkligheten. ”
Det var Skellefteåföretaget Whitebox som gav Wilma den möjligheten förra sommaren, där hon som stipendiat fick möjlighet att utvecklas i ett eget projekt. Whitebox jobbar med sanering och håller på att revolutionera marknaden för desinfektion av virus, bakterier och patogener genom UV-C-teknik och samarbetet med Sammes Stiftelse passade perfekt.
”Mina handledare gav mig stort förtroende och jag fick mycket eget ansvar, det var oerhört lärorikt. Min erfarenhet är verkligen positiv och jag rekommenderar det här sättet att få närma sig arbetslivet under studietiden.”
Nu tycker Wilma att fler borde söka Sommarstipendiet. ”Sommarstipendiet gav mig en fantastisk chans, jag lärde mig så många saker som har utvecklat mig personligen. Att få se hur det funkar i ett företag, att pitcha en idé, och ha skarpa deadlines, fatta egna beslut, organisera sin tid, det var viktiga erfarenheter. Det är en jättebra grej som Sammes Stiftelse gör.”
Andreas Häggström
Sommarstipendiat 2019
”Sommarstipendiet innebar att jag fick fördjupa och utveckla min kunskap i praktiken och träffa intressanta företag i Skellefteå, det var en fantastisk möjlighet som kom att bli min väg in i arbetslivet.”
Andreas Häggström är 33 år, kommer ursprungligen från Örnsköldsvik och bor i Skellefteå sedan 2017. Han pluggade Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på Umeå universitet och fick sommaren 2019 ta emot Sammes Stiftelses Sommarstipendium.
Som stipendiat fick Andreas driva ett eget projekt på Skellefteåföretaget Adopticum som är specialister på optisk mätteknik. Företaget utvecklar nya och innovativa tekniska lösningar och vill med sin kompetens bidra till ökad konkurrenskraft till företag verksamma i norra Sverige. Sommaren på Adopticum innebar för Andreas en unik möjlighet att vidareutveckla och använda sina kunskaper i praktiken inom programmering och beröringsfria mätmetoder.
”Jag fick utveckla ett eget projekt där jag använde mig av en projektor och en kamera för att lägga till augmented reality (AR) på ett traditionellt couronnespel, för att göra spelet lite flashigare med hjälp av tekniska effekter.”
Projektet blev ett exempel på hur man kan lyfta och utveckla analoga produkter med hjälp av teknik på nya sätt. Stipendiet kom att bli en dörröppnare till fler intressanta projekt, berättar Andreas, som gärna vill tipsa fler om att söka Sammes Stiftelses Sommarstipendium eftersom det är ett bra sätt att få träffa företag i Skellefteå. ”För mig blev det en viktig erfarenhet och möjlighet att knyta värdefulla kontakter som jag senare haft stor nytta av i mitt arbetsliv som konsult. Det finns många intressanta företag i Skellefteåregionen för oss tekniska fysiker. Sammes Stiftelse gav mig en unik ingång till spännande projekt och företag.”
Carl Appelkvist, Gumlin Games
Sommarstipendiat 2020/2021
”Chansen att testa vår idé och se vad vi kunde utveckla tillsammans var ovärderlig.”
Carl Appelkvist, Simon Gustavsson, Fredrik Lind, Pontus Andersson och Lukas Rabhi Hallner fick under sina studier på Skellefteå Campus en idé. Närmare bestämt om ett spel. Sommaren 2020 och 2021 blev de tilldelade Sammes Stiftelse Sommarstipendium. Spelet är fortfarande under utveckling, och har förändrats mycket enligt projektledare Carl.
”Mycket av det vi gjorde den första sommaren är helt olikt det spel vi utvecklar idag. Det betyder inte att det inte var värt något, tvärtom. Idéerna vi hade då födde nya tankar och vi skulle inte vara där vi är idag utan chansen att faktiskt testa.”
I slutet av andra sommaren med Sammes Stiftelse blev de kontaktade av inkubatorn Mind Detonator, som då höll på att utveckla en spelby i Jörn utanför Skellefteå.
”Nästan alla av oss hade tagit examen och vi var tvungna att bestämma oss, ska vi göra det här på riktigt eller ska vi gå vidare till andra saker? Vi valde att ta chansen igen, och säkrade i slutet av 2021 en investering.”
Idag driver de tillsammans aktiebolaget Gumlin Games. Några av dem bor och arbetar i spelbyn, några av dem på distans. Nu vill de inspirera fler att söka stipendiet från Sammes Stiftelse.
”Visst, du kan söka ett sommarjobb för att tjäna lite pengar, eller så kan du våga ta klivet. Det måste inte bli en produkt i slutändan, det är chansen som är viktig. Du kommer möta andra i samma sits och utbyta idéer, men också människor som vet hur du driver ett framgångsrikt företag.”
Har du en idé du vill utveckla? Läs mer och sök stipendiet på www.sammesstiftelse.se.
Matilda Isaksson
Sommarstipendiat 2020/2021
”Att få det här stipendiet betydde enormt mycket för mig; det finns ett tydligt före och efter.”
Matilda Isaksson är 26 år och bor idag i Medle med sin sambo. Under sin utbildning i visual effects på Skellefteå Campus blev hon 2021 tilldelad Sammes Stiftelses Sommarstipendium.
”Mitt intresse för filmredigering har funnits ända sedan mina ungdomsår, men att jag skulle landa i spelfilm och visual effects kom som en blixt från klar himmel. Det var en rad tillfälligheter som ledde till det – bland annat en kandidatexamen mitt i pandemin och nystarten av Skellefteås VFX-utbildning Visual Magic.”
Till utbildningen Visual Magic kommer människor från hela landet och även utanför Sveriges gränser. Det var här hon först kom i kontakt med Sammes Stiftelse på riktigt. Hon berättar att hon inte ville flytta till Stockholm eller Hollywood för att kunna hitta sitt drömjobb, något som bland annat stipendiet har hjälpt henne uppnå.
”Tack vare stipendiet, och ett gäng andra aktörer, fick jag kontakter som idag har gett mig jobb på ett av Skandinaviens största produktionsbolag. Jag jobbar på distans, och det känns som en fullträff.”
Matilda vill nu uppmana fler att ta chansen att söka stipendiet.
”Jag skulle absolut tipsa andra om att söka stipendiet, särskilt dem som vill jobba i en bransch där portfolio är viktigt. Det är mycket värt att få visa upp material från en riktig produktion, och kul att kunna dyka in med huvudet först.”
Läs mer om våra stipendier och ansök du med på www.sammesstiftelse.se.
Marina Georgescu
Sommarstipendidat 2023